Siasatan SPRM bebas tanpa campur tangan mana-mana pihak

Kuala Lumpur: Siasatan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap beberapa individu berhubung Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa) adalah bebas dan tidak mempunyai campur tangan daripada mana-mana pihak.

SPRM dalam kenyataan berkata, siasatan berkenaan berjalan berdasarkan bukti serta maklumat yang diperolehi oleh agensi penguat kuasa itu sendiri.

Menurut kenyataan itu, kertas-kertas siasatan yang dilengkapkan kemudian dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk kajian dan pertimbangan sewajarnya.

“Proses siasatan itu adalah bebas daripada sebarang campur tangan mana-mana pihak.

“Justeru tohmahan yang menyatakan bahawa siasatan SPRM atas arahan pihak tertentu dan bermotifkan politik adalah tidak benar sama sekali dan menjejas imej SPRM,” katanya.

Terdahulu, bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dituduh di mahkamah hari ini, mempersoal bagaimana Jabatan Peguam Negara membuat keputusan mendakwa dirinya lebih awal sedangkan beliau belum memberikan sebarang kenyataan kepada SPRM.

Dalam sidang media di mahkamah, beliau mendakwa sudah mengetahui keputusan untuk mendakwa dirinya diputuskan oleh kerajaan walaupun siasatan belum dilengkapkan.

“Mereka hanya menggunakan agensi penguat kuasa sebagai alat untuk mencapai tujuan politik mereka. Jelas, pendakwaan ke atas saya adalah satu bentuk pemangsaan politik yang terancang.

“Saya sudah berkecimpung dalam politik selama 50 tahun dan sepanjang tempoh itu, tiada sebarang kesalahan yang saya lakukan,” katanya.

 

Kredit: Harian Metro

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *