‘Gerakan Baju Merah’ mahu Ahmad Zahid beri laluan kepada Ismail Sabri

Kuala Lumpur: ‘Gerakan Baju Merah’ mendesak Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berundur dan memberi laluan kepada Timbalannya Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk menerajui parti.

Aktivis dan Ketua Penerangan Baju Merah Ariffin Abu Bakar berkata, desakan itu dibuat kerana rasa sayangnya dan ahli gerakan terharap Umno serta Barisan Nasional (BN).

“Contohi Presiden lepas (Datuk Seri Najib Razak), undur secara terhormat. Cukuplah semalam (keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 – PRU-15) yang menyaksikan anak muda tolak secara terang-terang kerana tidak mahu lagi kluster mahkamah.

“Kami mahu kestabilan ekonomi juga negara, bukan individu yang mahu melepaskan tengkuk sendiri,” katanya ketika ditemui pemberita di lobi Menara Dato’ Onn di Pusat Dagangan Dunia (WTC), di sini.

Terdahulu, Ariffin dan lebih 40 ahli gerakan bersama melaungkan ‘Undur Zahid’ bagi mendesak pemimpin nombor satu UMNO itu untuk melepaskan jawatannya.

Tambah Ariffin, ahli di peringkat akar umbi mahukan pemimpin yang tegas dan bersih.

Justeru, Ariffin menyifatkan bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin adalah individu yang layak diangkat menjadi Timbalan Presiden sekali gus bersama Ismail Sabri untuk menerajui pucuk pimpinan parti.

“Kami kesal KJ (Khairy Jamaluddin) diletakkan di sarang PH (Pakatan Harapan).

“Bagaimanapun, saya puji beliau kerana kalah bergaya dengan majoriti tipis. Minta KJ jangan undur diri. Kami harap Ismail presiden dan KJ timbalannya,” katanya.

 

Kredit : Utusan

 

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *