PM lancar tiga projek skala besar di Kepala Batas

SEBERANG PERAI – Majlis pecah tanah untuk tiga projek berskala besar di Kepala Batas, di sini hari ini boleh dianggap sebagai simbolik pembangunan kepada penduduk setempat selain satu manifestasi kerjasama strategik antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, projek pertama iaitu Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kepala Batas dibangunkan bagi memenuhi keperluan tempat kediaman untuk golongan berpendapatan rendah yang berkelayakan dan belum memiliki
rumah.

“Ia meliputi 700 unit rumah pangsa (walk-up) termasuk tujuh unit rumah bagi golongan orang kurang upaya (OKU) dan kos pembinaan seunit rumah ini adalah RM161,000 tetapi ia akan dijual pada harga RM45,000 seunit.

“Ini bermakna, subsidi bagi seunit rumah adalah RM116,000 dan jumlah keseluruhan subsidi yang ditanggung Kerajaan bagi projek ini adalah sebanyak RM81.2 juta,” katanya ketika berucap pada Majlis Pelancaran Pecah Tanah Projek PPR Kepala Batas, Masjid Putra Bertam dan Kepala Batas Youth Centre (KBYC) di sini sebentar tadi.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, pembinaan Masjid Bandar Putra Bertam pula dibangunkan di atas tanah seluas 2.023 hektar yang akan dibangunkan di atas tanah milik Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) melalui kaedah perkongsian kos dengan jumlah kos keseluruhan sebanyak RM7 juta.

Katanya, perkongsian kos itu melibatkan peruntukan RM4 juta daripada Kerajaan Persekutuan, RM2 juta daripada kerajaan negeri serta sumbangan RM1 juta oleh pihak kariah melalui kutipan wakaf dana pembangunan masjid.

“Seni bina Masjid Putra Bertam ini berkonsepkan ‘green design approach’ atau bangunan mesra alam rendah karbon sekaligus menjadikannya sebagai salah satu bangunan hijau di Pulau Pinang,” ujarnya yang memberitahu masjid berkenaan mampu memuatkan sehingga 1,500 jemaah.

Satu lagi projek iaitu KBYC katanya, akan dibina selaras dengan pengumuman kerajaan pada Hari Sukan Negara 2022 di atas tapak seluas lebih 10 hektar bernilai RM45 juta di Mukim 6, SPU.

 

Kredit : Kosmo!

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *