13.1 Peratus Remaja, Wanita B40 Tak Mampu Beli Tuala Wanita

KUALA LUMPUR – Kajian dilaksanakan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) berkaitan kemiskinan haid membabitkan remaja perempuan dan wanita daripada kumpulan B40 di sekitar ibu negara mendapati 13.1 peratus daripada golongan itu tidak mampu membeli tuala wanita berikutan harga yang mahal.

Timbalan Menteri berkenaan Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, sebanyak 16.4 peratus daripadanya pula menyatakan mereka mengalami kesulitan untuk membeli produk pengurusan haid itu.

“Kajian rintis ini dilaksanakan membabitkan remaja perempuan dan wanita berusia 13 hingga 24 tahun di 13 komuniti Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan dua institusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM),” katanya dalam sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara di sini, hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk T Mohan yang ingin tahu keadaan sebenar masalah kemiskinan haid di negara ini serta rancangan jangka panjang kerajaan dalam mengatasi masalah tersebut.

Kemiskinan haid merujuk kepada situasi apabila perempuan atau keluarga mereka tidak mampu memiliki tuala wanita disebabkan kekangan kewangan.

Bagi mengatasi masalah itu, Siti Zailah berkata, KPWKM mengadakan program kesedaran dan program pemberian kit kebersihan kepada 130,000 remaja selain program pekerti sebagai usaha mendidik remaja tentang pendidikan kesihatan.

“Program pengagihan (kit pengurusan haid) dilaksanakan ini membabitkan remaja berusia 13 hingga 17 tahun melalui 1,105 sekolah (di seluruh negara),” katanya.

Selain itu, beliau berkata, KPWKM turut mengadakan program bagi membantu golongan remaja mengurus rutin kebersihan serta kesihatan fizikal dan mental terutama semasa pandemik Covid-19.

Kredit: Bernama

About Post Author

One Comment on “13.1 Peratus Remaja, Wanita B40 Tak Mampu Beli Tuala Wanita”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *