Tukang Kayu Rugi RM2,180 Terperdaya Pelaburan Pantas

KUANTAN – Seorang tukang kayu berusia 50 tahun mengalami kerugian RM2,180 selepas terperdaya dengan pelaburan pantas yang kononnya mampu mendapat pulangan sehingga RM31,000 dalam masa 16 jam dengan modal serendah RM300.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Pahang, Mohd. Wazir Mohd. Yusof berkata, kejadian bermula apabila mangsa melihat iklan pelaburan terbabit di Facebook ketika berada di rumahnya di Felda Sungai Panching, di sini.

“Mangsa kemudian menghubungi nombor yang tertera pada iklan terbabit dan telah berurusan dengan sorang lelaki.

“Mangsa telah berminat dengan pelaburan tersebut yang dengan bermodalkan RM300 akan menerima pulangan sebanyak RM31,000 dalam tempoh 16 jam,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Katanya, terpedaya dengan pelaburan itu, mangsa telah memasukkan wang ke dalam dua akaun berbeza sebanyak RM2,180 melalui dua transaksi pada 6 dan 7 Julai lalu.

“Selepas itu, mangsa sekali lagi diminta untuk memasukkan wang sebanyak RM2,550 sebagai bayaran duti setem namun mangsa enggan berbuat demikian dan membuat laporan di Balai Polis Jaya Gading, di sini, kerana berasa ditipu,” ujarnya.

Kredit: Kosmo!

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *