Tragedi Hawar Berdarah Undang Gelisah

KUALA TERENGGANU – Tragedi 55 ekor kerbau peliharaan keluarga Muhammad Syukur Khamis mati akibat terkena pe­nyakit hawar berdarah memberi kesan berpanjangan apabila sehingga kini keluarga ‘Mogwli Malaysia’ itu tidak menerima sebarang tempahan untuk ibadah korban.

Ketika Aidiladha tinggal dua minggu lagi, Khamis Jusoh, 65, masih termenung mengenangkan nasib apabila tiada jualan melibatkan haiwan peliharaannya yang mungkin disebabkan oleh tragedi sembilan bulan lalu yang menyebabkan dia kerugian kira-kira RM200,000.

Menurut Khamis, kebiasaannya, tempahan terhadap haiwan ternakannya untuk ibadah korban diterimanya lebih awal atau sebelum tiba bulan Zulhijjah.

“Mungkin sebab prosedur operasi standard (SOP) ibadah korban sewaktu tempoh Perintah Kawalan Pergerakan penuh ini hanya baru dikeluarkan Jabatan Agama Islam Terengganu pada minggu lalu.

“Apa pun, kalau pelanggan mahu (kerbau saya sebagai ibadah korban) pada saat-saat akhir ini, syukur. Jika sebaliknya, saya anggap tiada rezeki dan percaya akan diganti dengan yang lebih baik lagi,” katanya kepada Kosmo! di sini semalam.

Khamis berkata, semua yang berlaku mempunyai hikmah kerana hanya empat ekor kerbau peliharaan di kandang di Kampung Kubang Bujuk di sini yang cukup umur dan memenuhi kriteria untuk dijadikan korban.

Jelasnya, ia disebabkan separuh daripada kerbau ternakan­nya termasuk yang sudah matang telah mati disebabkan serangan penyakit hawar berdarah pada September tahun lalu.

Kredit: Kosmo!

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *