Video Talkin SOP Tular Di Kawasan Perumahan

JERANTUT – Seram tetapi menginsafkan. Sebuah video berdurasi satu minit 26 saat tular dalam laman sosial Facebook Promosi Kesihatan Jerantut meminta orang ramai berwaspada mengenai ancaman penularan pandemik Covid-19.

Video yang disiarkan dalam Facebook Promosi Kesihatan Jerantut itu menunjukkan sebuah van yang menggunakan pembesar suara membacakan ‘talkin’ mengenai bahaya Covid-19 sekaligus memberi peringatan kepada orang ramai.

‘Talkin’ dalam video di sebuah lorong taman perumahan kos rendah 410 berdekatan bandar Jerantut itu memberikan nasihat dalam kaedah berlainan yang boleh menginsafkan penduduk setempat.

Pendekatan menerusi bacaan ‘talkin’ yang digunakan oleh pihak berkenaan memberikan ingatan kepada penduduk mengenai kesan pandemik Covid-19 serta kewajaran mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang menjadi antara amalan utama semasa penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Antara ayat talkin dalam video itu berbunyi ‘Wahai insan seandainya ajal kamu sudah sampai maka pergilah kamu menghadap Tuhan kamu tanpa iringan insan tersayang’ yang cukup memberi kesan kepada pendengar.

Seorang penduduk Jerantut yang dikenali Rahman berkata, pertama kali mendengar pengumuman itu dia terkejut dan terus memberikan perhatian.

“Betul apa yang disebarkan itu, ia memberi keinsafan kepada mereka yang masih berdegil langgar SOP itu.

“Ia merupakan satu pendekatan baharu yang boleh memberikan kesan kepada masyarakat agar mematuhi SOP ditetapkan,” ujarnya.

Kredit: Kosmo!

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *