Air Mata Gembira Jemaah Dapat Tunai Solat Jumaat

KUALA TERENGGANU – Selepas sebulan tidak dapat menunaikan solat Jumaat, rata-rata jemaah menzahirkan rasa syukur kerana berpeluang meneruskan semula ibadah itu di masjid seluruh negeri, bermula hari ini.

Tinjauan di Masjid Tengku Tengah Zaharah atau dikenali sebagai Masjid Terapung di sini mendapati, seawal pukul 10 pagi lagi jemaah hadir dengan kesemua 40 yang dihadkan bagi aktiviti itu dibenarkan masuk sejam kemudian.

Bagaimanapun, kerinduan masyarakat untuk menunaikan ibadah itu menyebabkan kira-kira 30 jemaah lain dilihat bersolat di pekarangan masjid berkenaan.

Seorang jemaah, Nasaruddin Salim, 54, berkata, air matanya mengalir sebaik sahaja menjejakkan kaki ke ruangan masjid selepas sekian lama tidak dapat berbuat demikian.

“Saya bersyukur dan gembira kerana berpeluang menunaikan solat Jumaat hari ini dan berharap kapasiti jemaah dapat ditambah dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat susulan penurunan kes Covid-19 di Terengganu,” katanya ketika ditemui di sini.

Aktiviti solat Jumaat kembali dibenarkan di negeri bermula hari ini dengan 40 jemaah tidak termasuk pegawai dan ahli jawatankuasa masjid manakala solat fardu pula dibenarkan dengan hanya 12 jemaah.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi masjid berkenaan, Mohd. Kamal Nazmi berkata, pelaksanaan solat Jumaat berjalan lancar membabitkan 40 jemaah sebagaimana ditetapkan di samping mematuhi SOP Covid-19.

Katanya, keselamatan jemaah sentiasa menjadi keutamaan pihak masjid bagi mengelakkan penularan virus.

Kredit: Utusan Online

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *