Penjaga gajah maut dipijak Tenang

 

HULU TERENGGANU – Rutin harian seorang penjaga gajah warga Thailand di Perkampungan Konservasi Gajah Kenyir (KECV) dekat sini bertukar tragedi apabila dia maut setelah diserang dan dipijak mamalia tersebut hari ini.

Mangsa, Anucha Tangsakun, 38, ditemui mati dengan kesan kecederaan parah pada bahagian perut yang terbelah dan paha tidak jauh dari kawasan seekor gajah bernama Tenang diikat pada pukul 8.15 pagi.

Ketua Polis Daerah Hulu Terengganu, Deputi Superintendan Mohd Adli Mat Daud berkata, sebelum kejadian, Tangsakun dilihat rakan sekerjanya dikenali sebagai Sangsai melakukan kerja-kerja pembersihan, memberi makan dan membawa gajah mandi di sungai mulai pukul 7.45 pagi.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati mangsa diserang dan dipijak oleh seekor gajah bernama Tenang yang berusia 22 tahun yang dipercayai mengalami gangguan emosi sejak dua minggu lalu.

“Sewaktu kejadian, mangsa telah melepaskan ikatan rantai pada kaki Tenang untuk membawanya mandi.

“Tenang yang tiba-tiba ‘naik minyak’ telah menyerang lelaki itu dengan menusuk gading ke bahagian perut dan paha kiri mangsa,” katanya di sini hari ini.

Mohd. Adli berkata, mayat mangsa telah dihantar ke Unit Forensik Hospital Hulu Terengganu di sini untuk dibedah siasat manakala kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut,” katanya.

Kredit : Kosmo! Online

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *