200 sukarelawan S-Reg bantu penduduk di wilayah Ketengah daftar vaksin

 

DUNGUN: Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi melancarkan urusan pendaftaran vaksin Covid-19 dalam kalangan penduduk di tiga wilayahnya.

Pengerusinya, Datuk Razali Idris berkata, jawatankuasa khas, ‘Stay Safe-Ketengah Region’ (S-Reg) yang dianggotai 200 sukarelawan itu kini giat turun padang ke Dungun, Kemaman dan Hulu Terengganu untuk membantu penduduk yang berdepan kekangan menggunakan aplikasi MySejahtera.

Di samping itu katanya, S-Reg turut menyelaras pembukaan pusat pemberian vaksin (PPV) di wilayah Ketengah termasuk menyediakan kemudahan pengangkutan kepada penduduk yang memerlukan.

“S-Reg bersama kakitangan pejabat kesihatan daerah dan 91 anggota Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) bergerak dari rumah ke rumah bagi memudahkan penduduk mendaftar vaksin Covid-19 dalam usaha mempercepatkan proses suntikan,” katanya dalam satu kenyataan.

Razali berkata, pelbagai kempen secara digital, fizikal dan bergerak dilaksanakan jawatankuasa khas berkenaan di kampung-kampung di pedalaman bagi menyalurkan maklumat yang tepat berhubung Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK).

Dalam pada itu katanya, mana-mana kampung yang berjaya mencapai sehingga 80 peratus vaksinasi menjelang akhir Ogos depan bakal mendapat insentif geran pembangunan.

Kredit : Utusan Online

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *