Wanita Orang Asli hamil antara penerima vaksin Covid-19

 

KUALA LUMPUR, 12 JUN: Sarat mengandung bukan halangan bagi beberapa wanita masyarakat Orang Asli di Kampung Sungai Rual di Jeli, Kelantan untuk menerima suntikan vaksin Covid-19.

Malah seorang ibu yang hamil enam bulan Saripah Meraju, 46, berpendapat, vaksin adalah antara ikhtiar untuk mengelak daripada dijangkiti penyakit tersebut.

“Alhamdulillah. Saya memang sudah lama menunggu giliran untuk divaksin dan selepas dapat suntikan pertama ini memang saya berasa sangat gembira,” kata ibu kepada lapan anak itu.

Saripah menerima dos pertama suntikan vaksin Pfizer-BioNTech melalui program ‘outreach’ vaksinasi anjuran Pusat Khidmat Ahli Parlimen Jeli dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah Jeli, serta beberapa agensi lain di Dewan Serbaguna Orang Asli, Sungai Rual.

Che Mas Rosli, 27, yang menanti kelahiran anak kedua pula berkata, pada awalnya dia berasa agak bimbang untuk divaksinasi, namun menjadi lebih yakin selepas mendengar nasihat serta penjelasan daripada pegawai kesihatan.

“Sejujurnya, pada awal saya takut juga nak ambil, tetapi ramai (pegawai kesihatan) beritahu bahawa ia tidak akan membahayakan saya dan kandungan, maka saya menjadi lebih yakin untuk mengambil suntikan,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Kesihatan Daerah Jeli Dr Amirul Azman Abu Hassan berkata, lebih 40 wanita Orang Asli yang mengandung telah menerima suntikan vaksin Pfizer menerusi program berkenaan.

Dalam pada itu Ahli Parlimen Jeli Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, lebih 500 penduduk Orang Asli di Kampung Sungai Rual telah dikenal pasti akan menerima vaksin Covid-19, melalui program ‘outreach’ vaksinasi atau program khidmat masyarakat, yang dilaksanakan secara berperingkat.

Di Kampar Perak, seorang bekas guru yang merupakan Orang Asli suku Semai, Apa Bengal, 72, berkata, beliau akan menjadikan dirinya contoh kepada masyarakatnya agar tidak gerun menerima suntikan vaksin, selain menangkis dakwaan berita palsu keburukan vaksin.

Beliau yang menerima dos pertama Pfizer hari ini berkata, kebanyakan masyarakat Orang Asli di Pos Dipang dan Kampung Sahom, belum menerima suntikan vaksin, malah ada yang belum mendaftar sebagai penerima.

Apa yang dihantar oleh anaknya kira-kira lima kilometer dari Pos Dipang untuk hadir ke program pertama ‘outreach’ di Kampar juga berharap, semua ketua-ketua kampung serta Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) memberi lebih perhatian terhadap peranan mereka, memberi nasihat kepada masyarakat Orang Asli.

“Jangan bagi borang sahaja suruh isi, tetapi tidak menjelaskan apa yang perlu dilakukan dan apa itu kebaikan vaksin, sebab Orang Asli ini kebanyakkannya hanya akan tengok borang dan tidak faham apa yang perlu dilakukan,” jelasnya.

Kredit : BERNAMA

About Post Author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *